Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΓΑΖΑ

[ 29.12.2008 ]
Ανταπόκριση από τη Γάζα, Κυριακή 29/12

από μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα που βρίσκεται στη Γάζα

Xθες οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν σποραδικά όλη τη μέρα. Μετά το βομβαρδισμό της φαρμακαποθήκης στα 100 μέτρα από εκεί που κοιμόμουν, κι ενός σιδηρουργείου στον ίδιο δρόμο, χτυπήθηκαν κι άλλοι στόχοι, μεταξύ των οποίων και το παλιό κυβερνείο. Λίγο πριν τη δύση του ήλιου έγιναν απανωτά χτυπήματα. Ανεβήκαμε στην ταράτσα και βλέπαμε την περιοχή των συνόρων με τα τούνελ να βομβαρδίζεται με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Τραβηξα ένα βίντεο, θα προσπαθήσω να το στείλω.
Φύγαμε για εκεί, παρόλο που προσωπικά θεωρούσα ότι είναι πολύ επικίνδυνο γιατί τα τούνελ είναι χιλιάδες και θα συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι πολύς κόσμος αντί να προσπαθεί να απομακρυνθεί, πλησίαζε. Κόσμος προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι φρουροί είχαν εξαφανιστεί και να σπάσει το τείχος και να περάσει στην Αίγυπτο. Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Οι Αιγύπτιοι είχαν ανοίξει πυρ. Οι Παλαιστίνιοι εξοργισμένοι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο εναντίον τους. Αργότερα καθώς η νύχτα έπεσε οι πυροβολισμοί πύκνωσαν. Κάποια στιγμή ακούστηκε έκρηξη, ίσως από παλαιστίνιους που μπορεί να ανατίναξαν μέρος του τείχους τον συνόρων.
Για πολλή ώρα το βράδυ ακούγονταν πυροβολισμοί, υπήρχαν και τροχιοδεικτικά πυρά από πλευράς Αιγυπτίων. Οι Αιγύπτιοι κρατάνε τα σύνορα κλειστά. Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού, πριν εισβάλλουν. Όχι μόνο γραμμές ανεφοδιασμού της αντίστασης (της Χαμάς και όχι μόνον) αλλά και τις γραμμές ανεφοδιασμού στα αναγκαία αγαθά για την επιβίωση 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων, ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΙ.
Κάποια στιγμή ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί. Όλη τη νύχτα πεταγόμασταν από τους πυραύλους που έσκαγαν σε διάφορα σημεία. Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα πετάνε συνεχώς κάνοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο. Σε κάποιες στιγμές ακούγεται ένας άλλος ήχος, από αεροπλάνο. Αν και δεν μοιάζει, είναι μάλλον τα F16 που πλησιάζουν. Τότε πρέπει να προφυλαχτείς. Τα τζαμιά πρέπει να είναι μισάνοιχτα για να μην σπάσουν από το ωστικό κύμα. Αυτό σημαίνει ότι ξεπαγιάζουμε από το κρύο, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της θέρμανσης.
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Τη νύχτα πρέπει να χτυπήθηκε μάλλον και το διμαρχείο. Αλλά και πάλι η περιοχή των συνόρων.
Παρά τους ανελέητους βομβαρδισμούς πολύς κόσμος διατηρεί την ψυχραιμια του. Οι δρόμοι δεν είναι άδειοι όπως θα νόμιζε κάποιος. Μόλις γίνεται κάποιο χτύπημα όλοι τρέχουν να βοηθήσουν .Εχω δει και ενόπλους, να είναι απόλυτα ψύχραιμοι, παρά το γεγονός ότι είναι στόχος και ότι όταν θα γινει η εισβολή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνουν. Πάντως οι Ισραηλινοί θα συναντήσουν αντίσταση. Για αυτό και δεν έχουν κάνει ακόμα την εισβολή. Προσπαθούν να σκοτώσουν και να τρομοκρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, εκ του ασφαλούς, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Το βράδυ ένας φίλος άκουγε ραδιόφωνο. Κάποιος έβγαζε έναν φλογερό λόγο. Μου είπαν ότι ήταν ο Νασραλα της Χεζμπολα από το Λίβανο...
Μου λένε τώρα ότι βομβάρδισαν και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Βομβαρδίζουν σπίτια με ολόκληρες οικογένειες, τζαμιά όπου ο κόσμος πάει να προσευχηθεί. Βομβάρδισαν την πρώτη μέρα αιφνιδιαστικά μέρα μεσημέρι, όταν όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με χιλιάδες πιτσιρίκια που άλλαζαν βάρδια στο σχολείο. Προσπαθούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες, ώστε να σοκαριστεί ο κόσμος, αλλά να φαίνεται προς τα έξω ότι χτυπάνε μόνο τη Χαμάς.

(ΠΗΓΗ: www.intifada.gr)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου